Lån trots anmärkning

Betalningsanmärkningar drabbar inte bara den med strulig ekonomi, det finns situationer då en obetald räkning kan missas varpå det hela kan gå så långt som till Kronofogden och sedan bli till en betalningsanmärkning. Det bästa är förstås att man har stenhård koll på sina räkningar så att detta aldrig händer men om man misstänker att man kan ha fått en anmärkning så ska man ta reda på detta.

Med en betalningsanmärkning så är det nämligen ingen idé att söka större lån och den kan leda till andra typer av problem. Om man kan påvisa att anmärkningen är felaktig med bevis om att man betalat i tid eller att det fanns någon annan form av överenskommelse så kan man få anmärkningen borttagen, men annars så får man leva med den i tre års tid.

Inkasso är inte samma sak som betalningsanmärkning
När det kommer ett brev från Inkasso så är det många som blir nervösa och det med rätta. Ett brev från Inkasso betyder nämligen att man har missat en räkning och även påminnelser om denna. Inkasso kostar pengar så man kommer att få betala mer än den ursprungliga räkningen och det bör man göra illa kvickt!

Inkassobrevet betyder inte att man har fått en betalningsanmärkning men det betyder att man är på god väg att få en för om man inte betalar inkassoräkningen så blir nästa steg Kronofogden och då börjar det brännas.

Om du fått ett brev från Kronofogden
Har man fått ett brev från Kronofogden så bör man genast ta hand om detta. Det här brevet betyder dock heller inte att man redan har fått en anmärkning registrerad. Tillsammans med Kronofogdens brev så kommer det ett kvitto som man ska underteckna och sedan så har man tio dagar på sig att betala sin räkning.

Tar man hand om detta inom dessa tio dagar så blir det ingen anmärkning. Gör man inte det så kan man få en betalningsanmärkning som sedan ligger kvar i tre års tid.

Om du misstänker att du har fått en anmärkning registrerad så kan du begära att få ett kostnadsfritt registerutdrag från UC. De måste lämna ut informationen som finns om dig i sina register så du kan skicka ett brev och sedan få denna information till adressen som du är bokförd på. Det går också att få ett utdrag från Kronofogdens register på samma sätt.

Lån med betalningsanmärkning
Det är svårt att få större lån med betalningsanmärkning. Snabblån kan vara möjliga om det är så att din ekonomi i övrigt ser stabil ut men även här så finns det kreditgivare som säger blankt nej om de får syn på betalningsanmärkningen via kreditupplysningen om dig.

Det bästa är om du ser till att aldrig hamna i situationen där räkningar går vidare till Inkasso och sedan till Kronofogden. Sköt alltid dina räkningar själv och lämna inte uppgiften till en vän eller till ett syskon som kan missa en post. Var även noga med att meddela om adressändringar om du inte får alla dina räkningar automatiskt via din internetbank.